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UNION PROPOSALS FOR SSO RO UNIT – NOVEMBER 21, 2017 

Submitted without prejudice 

 

Article 2 

Interpretation and Definitions 

 
“assigned workweek” means the weekly average of the hours of work projected for a three- 

month calendar period as specified below and revised from time to time to reflect operational 

requirements. The employee is notified of changes to his/her assigned workweek in writing or 

electronically where available, at the beginning of each quarter (semaine désignée de travail); 

 

The three-month calendar periods shall be as follows for all employees, irrespective of date of 

hiring: 

 
- January 1 – March 31 

- April 1 – June 30 

- July 1 – September 30 

- October 1 – December 31 

 

The assigned workweek is used to determine eligibility for the dental plan and to determine 

eligibility for and to calculate premiums and benefits for Disability Insurance (DI), 

Superannuation (Pension), and death benefits. It is also used for the administration of benefits 

such as severance pay during periods of leave without pay. 
 

In the event that an employee believes that his/her assigned workweek is inconsistent with    

his/her actual hours, the employee may request a review of the Employer. 

 

In the event that the review confirms such inconsistencies, the Employer will make every 

reasonable effort to correct such inconsistencies accordingly, on a go forward basis, for the 

following pay period. (Agreed to by the parties in direct bargaining on May 28, 2015 and it is 

included as part of the Arbitral Award by Citation: 2015 PSLREB 71)  

 

All leave with pay shall count as hours worked for the purposes of calculating an Assigned 

Work Week. 

 

“seniority” means all service within the Public Service, whether continuous or 

discontinuous, except where a person who, on leaving the Public Service, takes or has taken 

severance pay.  However, the above exception shall not apply to an employee who receives 

severance pay on lay-off and is reappointed to the Public Service within one year following 

the date of lay-off.  

 

“seniority list” means a list of all employees in an office consisting of name, date from 

which seniority shall accumulate, total accumulated seniority and job title for each 

employee.  Such lists shall be updated and posted in each work area on a monthly basis. 
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“term employee” means an employee whose employment fills a short-term operational 

requirement and has a predetermined end date; 

 

 

Article 20 

Job Security 
 

NEW 

20.01 The Employer shall make every reasonable effort not to lay-off Employees 

during the term of this collective agreement. 

 

Renumber the following clauses 

 

20.01 It is the policy of the Employer to maximize employment opportunities for 

indeterminate employees affected by work force adjustment situations, primarily through 

ensuring that, wherever possible, alternative employment opportunities are provided to 

them. This should not be construed as the continuation of a specific position or job but rather 

as continued employment. 

   

20.02 Since indeterminate employees who are affected by work force adjustment situations 

are not themselves responsible for such situations, it is the responsibility of the Employer to 

ensure that they are treated equitably and, whenever possible, given every opportunity to 

continue their careers as SSO employees. 

 

20.03   The Employer will make every reasonable effort to ensure that any reduction in 

the workforce will be accomplished through attrition. Failing that, any lay-offs shall 

be made in reverse order of seniority. 

 
20.04   When the Employer determines that the services of an indeterminate employee are 

no longer required beyond a specified date due to lack of work, the Employer shall advise 

the employee in writing, sixty (60) one hundred and twenty (120) days in advance, that 

his or her services will no longer be required as of that date. 

 

20.05 A person who has been laid-off pursuant to clause 20.04 is entitled to a priority for 

appointment without competition to a position in SSO for which in the opinion of the 

Employer, which shall not be unreasonably exercised, he/she is qualified. This priority is 

accorded in order of seniority for one (1) year following the lay-off date.  

 

20.06 All relocation costs associated with a reappointment under this article will be borne by 

the employee. 

 
20.07   The reappointment of a laid-off person shall normally be at the same level and 

increment step as that previously held by the employee, but this does not preclude an 

appointment to a lower level. Such employees shall be entitled to a priority for 

appointment to positions at his/her previous level.  Priority appointments shall be 

offered to such employees in order of seniority. 
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20.08   If an indeterminate employee accepts an appointment to a lower level where the 

maximum rate of pay is less than the employee’s previous rate of pay, that employee shall 

be appointed to the maximum rate of pay of the lower level. 

 

20.09   An indeterminate employee who has been laid-off and who is reappointed to a term 

position pursuant to clause 20.053 shall continue to be entitled to a priority for appointment for 

the remainder of the one (1) year period provided in clause 20.053. 

 
20.10   Nothing in the foregoing shall restrict the Employer’s right to engage or appoint 

persons to meet short-term requirements. However employees whose employment was 

terminated pursuant to clause 20.042 shall be given priority in order of seniority even for 

these short-term work opportunities. 

 

 

Article 23 

Hours of Work 

 

23.01   For the purpose of this Article: 

 

(a) a week shall consist of seven (7) consecutive days beginning at 00:00 hours Monday 

morning and ending at 24:00 hours Sunday. 

 

(b) a day shall consist of a twenty-four (24) hour period commencing at 00:00 hours. 

 

23.02   Nothing in this Agreement shall be construed as guaranteeing minimum or maximum 

hours of work. 

 

23.03   Employees may be required to register their attendance in a form or in forms to be 

determined by the Employer. 

 

23.04   Subject to clause 23.17, the scheduled workweek shall be a maximum of thirty-seven 

and one-half (37 ½) hours from Monday to Sunday inclusive and the scheduled workday 

shall be a maximum of seven and one-half (7½) consecutive hours, exclusive of a meal 

period, between the hours of six (6) seven (7) a.m. and midnight eleven (11) p.m. 

 

23.05 

 

(a) The Employer will provide two (2) rest periods of fifteen (15) minutes each for each 

scheduled workday during which an employee is required to work six (6) or more 

consecutive hours, exclusive of a meal period, except on occasions when operational 

requirements do not permit; 

 

(b) The Employer will provide one (1) rest period of fifteen (15) minutes for each 

scheduled workday during which an employee is required to work less than six (6) 
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consecutive hours, exclusive of a meal period, except on occasions when operational 

requirements do not permit. 

 

23.06   An unpaid meal period will be provided for each workday of five (5) consecutive 

hours or more. Subject to operational requirements, the Employer will arrange meal periods 

at times convenient to the employees. 

 

23.07   The Employer will attempt to provide an employee with a minimum workweek of 

thirteen (13) hours. 

 

Clauses 23.08 and 23.09 apply to regular hours only and not to additional hours. 

  

23.08 

(a) The Employer shall set up a master hours of work schedule of at least twenty eight (28) 

calendar days, posted seven (7) fifteen (15) days in advance, which will cover the normal 

requirements of the work area.  

 

(b) Notice of regular hours of work will reflect a period of at least twenty-eight (28) 

calendar days. 

 

(c) During periods where an employee is required to work seven and one-half (7 ½ ) hours 

per day and thirty-seven and one-half (37 ½ ) hours per week, the hours of work will be 

scheduled so that the employee obtains two (2) consecutive days of rest at any one time, 

unless otherwise agreed  by the Employer and the employee. The consecutive days of rest 

may be in separate calendar weeks. 

 

(d) Subject to operational requirements, during periods where an employee is required to 

work five (5) days and a minimum of thirty-five (35) hours per week, the Employer will 

endeavour to schedule the hours of work so that the employee obtains two (2) consecutive 

days off at any one time, unless otherwise agreed by the Employer and the employee. The 

consecutive days off may be in separate calendar weeks. 

 

Where an employee is required to work on such days off, the employee will be paid at the 

straight-time rate for all hours worked subject to Article 24, Overtime. 

 

23.09   The Employer will endeavour to inform employees by written notice, at least seven 

(7) days in advance, of their scheduled hours of work. 

 

The Employer agrees to give as much advance notice as possible when scheduled hours are 

to be changed in an employee’s workweek and will, where possible, provide written notice of 

the change to the employee. 

 

An employee who is required to change his or her scheduled hours of work without 

receiving at least seven (7) days’ notice in advance of the starting time of such change in 

his or her scheduled hours of work shall be paid for the first (1st) day worked on the 
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revised schedule at the rate of time and one-half (1 1/2) for the first (1st) seven decimal 

five (7.5) hours and double (2) time thereafter. Subsequent hours worked on the revised 

schedule shall be paid at the straight-time rate, subject to Article 24, Overtime.  

 

Every reasonable effort will be made by the Employer to ensure that the employee 

returns to his or her original schedule and returns to his or her originally scheduled 

days of rest for the duration of the master schedule. 

 

23.10   Employees shall be paid at the straight-time rate of pay for all hours worked up to 

seven and one-half (7 ½ ) hours in a workday or thirty-seven and one-half (37 ½ ) hours in a 

workweek. 

 

23.11   The days of rest provisions of this Agreement apply only in a week when an 

employee has worked five (5) days and thirty-seven and one-half (37 ½ ) hours in that week. 

 

23.12   Notwithstanding clauses 23.10 and 23.11, the days of rest provisions of this 

Agreement shall also apply in a week when an employee has worked six (6) consecutive days 

and less than thirty-seven and one-half (37 ½ ) hours in that week. 

 

23.13  When an employee is required by the Employer to work seven (7) consecutive days 

during a two (2) week period, the employee is entitled to two (2) consecutive days off. 

 

During those two (2) days off, an employee may accept to work additional hours offered by 

the Employer, at the straight-time rate of pay, subject to the provisions of clauses 23.11 

and 23.12. 

 

However, an employee who is required by the Employer to work on such days off shall be 

paid overtime in accordance with the provisions of article 24.05. 

 

23.14   The preparation and administration of work schedules is the responsibility of the 

Employer. 

 

23.15   The Employer will make every reasonable effort: 

 

(a) not to schedule, without the consent of the employee, the commencement of a workday 

within twelve (12) hours of the completion of the employee’s previous workday; 

 

and 

 

(b) to avoid excessive fluctuations in hours of work. 

 

23.16   Where the employee’s scheduled workday does not commence and end on the same 

day, such workday shall be considered for all purposes to have been entirely worked on the 

day it commenced. 
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23.17   Consultation 

 

(a) Where hours of work, other than those provided in clause 23.04 are in existence when 

this Agreement is signed, the Employer, on request, will consult with the Alliance on such 

hours of work and in such consultation will establish that such hours are required to meet the 

needs of the public and/or the efficient operation of the service. 

 

(b) Where hours of work are to be changed so that they are different from those specified 

in clause 23.04, the Employer will consult in advance with the Alliance on such hours of 

work and, in such consultation, will establish that such hours are required to meet the needs 

of the public and/or the efficient operation of the service. 

 

(c) Within five (5) days of notification of consultation served by either party, the parties 

shall notify one another in writing of the representative authorized to act on their behalf for 

consultation purposes. Consultation will be held at the local level for fact finding and 

implementation purposes. 

 

23.18   Where operational requirements permit, those employees who were working on what 

are commonly known as “Business Surveys” on April 9, 1998, and still are on the date of 

signing of this collective agreement, will continue to work on those surveys. 

 

23.19   In the event that hours of work are permanently reduced for some employees, the 

Employer will endeavour to utilize these employees to conduct other survey work available 

at their work site, which may result in changes to their scheduled hours of work. 

 

23.20   Notwithstanding clause 23.18, where operational requirements permit, the Employer 

will endeavour to offer additional work available at a work site to readily available qualified 

employees at that work site, irrespective of the nature of the survey, prior to hiring additional 

staff.  Subject to the foregoing, the Employer may hire additional staff and is not precluded 

from hiring additional staff prior to providing employees with full time hours. 

 

23.20   The Employer shall schedule hours of work based on employees’ seniority and 

availability and, where possible, employees’ preferred hours, in the following 

preference order: 

 

a) Indeterminate employees; 

 

b) Term employees. 

 

Employees must meet language requirements to work a survey. 

 

23.21   Additional straight-time hours that become available after the posting of the 

master schedule shall be offered first to indeterminate employees in order of seniority.  

If there are no indeterminate volunteers, the additional hours shall be offered to term 

employees in order of seniority.     
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23.21   The parties agree that split shifts are voluntary and will only be scheduled by mutual 

agreement between the Employer and the employee. 

 

 

Article 24 

Overtime 

 

24.01   For the purpose of this Article: 

 

(b) “maximum work day” means seven and one-half (7 ½ ) consecutive hours, exclusive 

of a meal period, between the hours of six (6) a.m. and midnight. seven (7) a.m. and 11 p.m. 

 

 

New Article 

Call Centre Employees 

 

XX.01   Employees shall be provided five (5) consecutive minutes not on a call for each hour 

not interrupted by a regular break or meal period. 

 

XX.02   All employees shall be provided the opportunity to participate in a minimum of two 

(2) days of training annually on matters related to working in a call centre, such as training to 

reinforce coping skills. 

 

XX.03   Call monitoring is intended to improve performance by providing guidance and 

feedback to the employee and shall not be used for disciplinary purposes. 

 

XX.04   Coaching and development feedback resulting from call monitoring shall be 

provided in a timely and meaningful fashion. 

 

 

New Article 

Indeterminate Employment and Income Security 

 

XX.01   The Employer agrees that it shall limit the number of term employees and shall 

maximize indeterminate employment. 

 

XX.02   When an indeterminate position becomes available, the position shall be offered in 

order of seniority to term employees working in the same region and same job title as the 

available position.   

 

XX.03   The Employer will maximize hours of work for existing employees, in accordance 

with Article 23.20, before hiring new employees.   
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XX.04   Term employees who have completed three (3) years of continuous employment will 

see their status changed to indeterminate employees. The time worked by a term employee 

who becomes an indeterminate employee in the same position he or she occupied as a term 

employee will be recognized for the completion of the probationary period. 

 

XX.05   There shall be no artificial breaks in service of a term employee. 

 


